Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.

AZ ÜVEGPALOTA

Az Üvegpalota bizsu webáruház üveg- és kristály ékszerek, üveg és kristály dísztárgyak -  üveg virág, üvegfigura, stb. - online vásárlását teszi lehetővé. A legtöbb ékszer - nyaklánc, medál, függő, karkötő, fülbevaló, ékszer garnitúra, bross, kitűző, tiara - alapanyaga üveg, üveggyöngy, kézzel készült egyedi - ún. lámpaüveg - elem, vagy kristály. A kristály több gyártó cég - Swarovski, Preciosa, stb. által - készített ólomkristályt jelent. Az üveg ékszer webbolt kiemelkedő figyelmet szentel az esküvői-menyasszonyi ékszereknek és a romantikus - általában szív alakú - bizsuknak. Egyedi a miniatűr (apró) üvegfigura, az üveg virág, vagy a Swarovski kristállyal díszített figura választéka. Az üveg gyöngyökből álló rózsafüzérek, olvasók, kereszt motívumú nyakláncok internetes megrendelése is a webáruház specialitásai közé tartozik. Kiemelt cél, hogy az összeillő darabokból garnitúrát lehessen összeállítani. Így például a kristály esküvői ékszer kiegészíthető diadémmal, vagy az üvegékszer kategóriában több összeillő nyaklánc, fülbevaló és karlánc is található. A kínálatban főképpen Csehországból származó üvegékszerek és Swarovski, illetve Preciosa kristály ékszerek vannak. Az egyedi - lámpaüveg - elemek ugyanolyan eljárással és sok kézi munkával készülnek, mint a muránói ékszerek. A gyártókkal való közvetlen kapcsolat miatt viszont az árak kedvezőbbek. Gyakori az is, hogy a csodaszép egyedi üveggyöngyből itthoni kézműves munkával készül az ékszer. A fém alkatrészek a nyakláncok, karkötők, fülbevalók és rózsafüzérek esetben mind nikkelmentes fémötvözetek.

Google+

Üvegpalota és a Google+

Fizetési megoldás

HÍREK-AKTUALITÁSOK
2013.09.17 07:04

Igazgyöngyöt találtak Magyarországon?

Igazgyöngy Ceglédbercelen? Egyáltalán mit nevezünk igazgyöngynek? Hogyan keletkezik?

Kagylóhéj

Ceglédbercel alig 60 kilométerre van Budapesttől, déli határán folyik a Gerje patak, amelynek mentén több mesterséges tavat alakítottak ki. Részben annak köszönhetően, hogy a patak medrét és a környező csatornákat nem tartották karban, a természet szépen eluralta, ami az övé. Így a környéken a láprétekre jellemző állat- és növényvilág alakult ki.

A kagylók nagyon érzekenyek a vízben lévő anyagokra, így azt is mondhatnánk, hogy jelzik a víz tisztaságát. Az igazgyöngyöt rejtő kagylót itt "fogták" horgászás közben. Az óriás tavikagyló majdnem 20 cm hosszú volt. Ez az egész Európában védett (!!!) kagylófajta gyakori a térségünkben és szerencsés esetben akár 50 évig is élhet.

A kagylók a vízben lebegő mikroszkópikus méretű állati és növényi maradványokkal táplálkoznak. Héjuk három rétegből áll. A külső réteg a kagyló védőburka. A közbülső réteget matt fehér kalcitkristályok, vagy az édesvízi kagylók esetében aragontkristályok alkotják. A belső, csodálatos, szivárványosan fénylő réteg a gyöngyház. A gyöngyház szintén aragonitkristályokból áll, és minél vastagabb ez a réteg, annál szebb a fényjátéka.

A kagylóhéj felépítéséhez szükséges anyagot a kagyló "köpenye" termeli, közöttük egy vékony vízréteg van. Amikor a kagyló köpenye és a kagylóhéj közé valami idegen test kerül, az irritálja a kagylót és ezt úgy igyekszik megszüntetni, hogy bevonja gyöngyház réteggel.

Az ún. tenyészett gyöngy éppen ezt a biológiai folyamatot lovagolja meg. Mesterségesen "ültetnek be" a köpeny és a héj közé valamilyen anyagot (például műanyag korongot) és a kagyló azt szépen bevonja gyöngyházzal.

Figyelem! A tenyésztett gyöngy NEM igazgyöngy! Csak a természetes úton képződő gyöngyöt nevezzük igazgyöngynek, az emberi "mesterkedés" útján kialakuló gyöngy hivatalosan tenyésztett gyöngy. Minden más olyan gyöngy pedig, amelynek anyaga nem gyöngyház, hanem például üveg, vagy műanyag, az a gyöngyutánzat.

Igazgyöngy mára jóformán szinte nincsen. Már a 20. század elején (20-as, 30-as évek) olyan értékessé vált, hogy egy gyöngysor egy felhőkarcoló áráért került tulajdonosához! 1,5-2 évvel ezelőtt láttam egy filmet a National Geography műsorán, amely maroknyi arab gyöngyhalász mindennapi küzdelmét mutatta be, zsákmányuk elenyésző és a világ leggazdagabb emberei tehetik csak meg, hogy igazgyöngyöt vásároljanak.

 

Gyöngy


A ceglédberceli gyöngy héján jól kivehető az a sérülés, amely lehetővé tette az idegen test bejutását a kagylóhéjba és ennek a csodaszép, pénzben nem mérhető értékű igazgyöngynek a létrejöttét.

Webáruház készítés